Over Moussem Cities Dakar

Met het multidisciplinaire festival Moussem Cities richten Moussem en haar Brusselse partners hun blik op een metropool met een rijke en cultureel gevarieerde geschiedenis, die door haar artistieke dynamiek een vitale rol speelt. Moussem Cities is een platform voor kunstenaars, dat werkt rond universele thema’s, een licht werpt op de lokale artistieke context en een uitwisseling met Brussel voedt.

Dakar, de hoofdstad van Senegal, wordt beschouwd als het economisch, politiek en cultureel knooppunt van West-Afrika. Zoals veel grote steden in de wereld wordt Dakar geconfronteerd met allerlei uitdagingen op gebied van urbanisme, mobiliteit, milieu… Deze kosmopolitische havenstad kent een dynamische cultuurscène en is de thuishaven van internationale gerenommeerde artiesten en intellectuelen. Naast initiatieven zoals de Biënnale van Dakar, de oudste biënnale voor hedendaagse kunst in Afrika en het meer recent Musée des Civilisations noires telt Dakar ook een boeiende onafhankelijke en alternatieve kunstscène.

De huidige gezondheidscrisis heeft de ongelijkheid in mobiliteit voor artiesten uit het Zuiden nog versterkt. Reisbeperkingen, die bovenop de visaproblematiek komen, maken internationaal werken buiten de grenzen van de EU nog complexer. Daardoor kon niet iedereen die we wensten uit te nodigen naar Brussel komen. Daarom biedt Moussem Cities Dakar naast de events in Brussel ook een online programma met podcasts en interviews vanuit Dakar.

Deze editie kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de VGC en in samenwerking met onze partners, BOZAR, Blaackbox, De Markten, Kaaitheater en Nova.

Locaties

Kaaitheater

Sainctelettesquare 20
1000 Brussel

kaaitheater.be

BOZAR

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

bozar.be

De Markten

Oude Graanmarkt 5
1000 Brussel

demarkten.be

Nova

Arenbergstraat 3
1000 Brussel

nova-cinema.org