Stemmen uit Dakar

Online programma

De huidige gezondheidscrisis heeft de ongelijkheid in mobiliteit voor artiesten uit het Zuiden nog versterkt. Reisbeperkingen, die bovenop de visaproblematiek komen, maken internationaal werken buiten de grenzen van de EU nog complexer. Daardoor kon niet iedereen die we wensten uit te nodigen naar Brussel komen. Daarom biedt Moussem Cities Dakar naast de events in Brussel ook een online programma met podcasts en video's vanuit Dakar, samengesteld in samenwerking met journalist en kunstcriticus Oumar Sall.

Oumar Sall is auteur, curator, kunstcriticus en educatief bemiddelaar. In zijn presentatie concentreert hij zich op de onafhankelijke culturele scène in Dakar.
VIDEO

El Hadji Malick Ndiaye behaalde een doctoraat in Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Rennes II in Frankrijk. Hij is momenteel onderzoeker bij IFAN / Universiteit Cheikh Anta Diop van Dakar (UCAD). Ndiaye doceert aan het Departement Filosofie van UCAD, aan het Hoger Instituut voor Kunst en Cultuur (UCAD) en aan de afdeling Erfgoedvaardigheden van de Gaston Berger Universiteit. Hij is ook artistiek directeur van de Biennale de l’art africain contemporain editie 2022. Daarnaast is hij curator, kunsttheoreticus en specialist in postkoloniale studies en Afrikaans erfgoed. In zijn uiteenzetting focust hij op de geschiedenis van de hedendaagse kunst in Senegal.
VIDEO

Architecte Carole Diop is de oprichtster van het tijdschrift Afrikadaa en voorzitter van de gelijknamige culturele vereniging in Dakar. Ze organiseert al enkele jaren architectuur- en geschiedeniswandelingen in de stad. In deze video neemt ze ons mee naar het centrale district Dakar-Plateau, het historisch centrum van de stad en vandaag symbool van moderniteit.
VIDEO

Dieynaba Sidibé, bekend als Zeinixx, is een Senegalese slamdichteres, rapper, graffitikunstenares en activiste. Ze zet haar kunst in om te ijveren voor vrouwenrechten en om zich uit te spreken over sociale en milieukwesties. Zeinixx tart genderstereotypen als een van de topgraffitikunstenaars in West-Afrika. In deze podcast vertelt ze over haar werk en haar engagement.
PODCAST

Cheikh Mbacke Diop is doctor in de vergelijkende literatuurwetenschap aan de Cheikh Anta Diop Universiteit in Dakar (UCAD) en is auteur van verschillende academische publicaties over de literatuur uit Sub-Sahara-Afrika, de Maghreb en het Midden-Oosten. Hij behaalde ook een master vertaler - tolk aan de universiteit Gaston Berger. Momenteel is hij docent-onderzoeker aan de Arabische afdeling van het UCAD. In dit gesprek focust Cheikh Mbacke Diop op twee sleutelwerken uit de Senegalese literatuur.
PODCAST

Anna Ly, beter bekend als Anna Ly Ngaye, is een Senegalese schrijfster en dichteres. Ze is muzieklerares en lid van het Parlement van Franstalige schrijfsters en van de pan-Afrikaanse jury van de Prix Orange du Livre en Afrique. Ze is de auteur van vijf boeken, waaronder drie poëziebundels, een roman en een kortverhaal. Anna is directrice van Mametouty Éditions, een structuur gevestigd in Dakar. In dit gesprek vertelt Anna over haar nieuwste boek L'Enharmonie des destins.
PODCAST

Mamadou Dramé is hoofddocent taalwetenschappen aan de Cheikh Anta Diop Universiteit in Dakar en coördinator van de Groupe de Recherche sur les Expressions Culturelles Contemporaines. Hij heeft verschillende werken gepubliceerd over stedelijke cultuur die verband houdt met taal (poëzie, rap, slam). Hij vertelt over zijn laatste boek Parlez-vous Hip Hop: Langage de la rue et Transgression langagière au Senegal.
PODCAST

Habib Demba Fall is journalist en auteur van romans en poëziebundels. In deze podcast gaat hij in op zijn meest recente roman Les Trésors du Chaos, tegelijk een thriller, een politiek fresco en een sociale kroniek.
PODCAST

Mamadou Samb is de auteur van verschillende bekroonde romans, waaronder "De Pulpe et d'Orange", "Ouly la fille de l'Aveugle", "Le Soleil, la Folle et le Taureau". In dit interview vertelt hij over zijn nieuwste roman.
PODCAST