Film at BOZAR

  • BOZAR

16:00 CONTRAS’ CITY + LA NOIRE DE (Black Girl)

CONTRAS’ CITY - Djibril Diop Mambéty - Senegal, 1968, 22’

De eerste kortfilm van regisseur Mambéty is een satirische, fantasierijke en speelse registratie van het tumultueuze sociale en ideologische klimaat in 1968 in Senegal. We volgen een gesprek tussen een Senegalese man (de regisseur) en een Franse vrouw, Inge Hirschnitz, terwijl ze met paard en kar een chaotische tocht door Dakar maken. Architectuur, stadsgeluiden en talen komen voortdurend met elkaar in botsing.

LA NOIRE DE (Black Girl) - Ousmane Sembene - France/Senegal, 1966, 59’

Diouana verlaat Senegal voor de droom van een zorgeloos en glamoureus bestaan in Frankrijk, waar ze een baan vindt als inwonend dienstmeisje en kindermeisje voor een jong stel aan de Franse Rivièra. Geleidelijk gaat ze tenonder aan de eindeloze routines, het werk en het ritme van het leven in het kleine appartement, en aan het misnoegen van de man en de vrouw, dat ze projecteren op hun "zwarte meisje".

19:00 Tey (Today) - Alain Gomis – France/Senegal, 2012, 86’

Vandaag is de laatste dag in Satché's bestaan. Hoewel hij sterk en gezond is, weet hij dat het de waarheid is. Wandelend door de straten van zijn geboortestad in Senegal neemt Satché de plekken en mensen uit het verleden in zich op alsof hij ze voor de laatste keer ziet: het huis van zijn ouders, zijn eerste liefde, zijn vrienden, zijn vrouw en kinderen. Hij verwelkomt deze laatste momenten vervuld van angst, maar ook met een gevoel van vreugde.