Film at Nova Dag 3

  • Nova

Gespreid over 4 dagen bieden Moussem en Nova een panorama van het werk van hedendaagse Senegalese cineasten en regisseurs uit de Senegalese diaspora. We kiezen voor autonoom gerealiseerd werk waaruit een grote kracht en creativiteit, en een grote dorst naar artistieke vrijheid spreekt.

17:00 The Revolution Won’t Be Televised
Rama Thiaw, 2016, FR-SN, DCP, OV FR & ENG OND, 110’
Regisseur en activiste Rama Thiaw documenteert in haar tweede langspeelfilm het verzet tegen het derde mandaat van president Abdoulaye Wade. Doorheen dit relaas van maanden van engagement en strijd schetst de regisseur het portret van een naar vrijheid hunkerende jeugd.

19:00 Compilatie Kortfilms

Sega
Idil Ibrahim, 2018, SN-USA, DCP, OV ENG OND, 2018, 24’
Sega wordt na een levensgevaarlijke oversteek teruggestuurd naar Dakar. Geconfronteerd met zijn mislukkingen, zijn geliefden en zijn geesten, dwaalt hij door de stad, wachtend om opnieuw te vertrekken. Een ontroerend portret van een man die gedwongen wordt te zwerven tussen twee werelden.

Marabout
Alassane Sy, 2017, SN, DCP, OV FR OND, 18’
Acteur en regisseur Alassane Sy speelt de zachte, zwijgzame, bedrieglijk onaangepaste politieman op zijn tocht door Dakar om de moord op een marabout te onderzoeken. Een bescheiden, haast stille en burleske film zonder enig moralisme. Een ode aan de kindertijd.

Regard sur le passé
Abdoulaye Armin Kane, 2018, BE-SN, DCP, OV FR & ENG OND, 12’
Regard sur le passé is een levendige en inventieve animatiefilm met verhalen die zich afspelen op en rond een plein. Onconventioneel, rijk en verrukkelijk.

Vagues du COVID 19
Piniang & Kahdija Sembène, 2021, BE-SN, DCP,OV FR & ENG OND, 4’
Een stop motion animatiefilm gedraaid met bijna niets. Inventief en delicaat, mijmerend en teder.

Feu Banania
Teemour Diop Mambety, 2019, FR-SN, OV FR OND, 30’
Feu Banania begint als een meditatief, gezongen gedicht, en stuitert dan heen en weer tussen drie portretten van kunstenaars die Dakar in beweging brengen. Teemour Diop Mambety steekt de draak met formats en bevrijdt zich van alle beperkingen om een unieke film te maken die het midden houdt tussen een traktaat, een poëtische vertelling en een pamflet.

Tang Jër
Selly Raby Kane, 2020, SN, DCP, OV FR OND, 13’
In een kleine taverne in Tangana serveert Onfaaya drankjes, dampende kebabs en soep. Verschillende personages, de een nog verbazingwekkender dan de ander, paraderen voor haar verrukte ogen. Welkom in de Afro-futuristische wereld van Selly Raby Kane, mode-ontwerpster, designer en regisseur.

21:00 Mille Soleils + Atlantiques

Mille Soleils
Mati DIOP, 2013, DCP, FR, OV ENG OND, 45'
In 1972 realiseerde regisseur Djibril Diop Mambety de film Touki Bouki, over de jonge geliefden Mory en Anta. Ze delen dezelfde droom, Dakar verlaten voor Parijs. Op het noodlottige moment, gaat Anta aan boord. Mory blijft alleen op de kade, niet in staat om zich los te rukken van zijn land. Veertig jaar later onderzoekt Mille Soleils het persoonlijke en universele erfgoed dat Touki Bouki vertegenwoordigt.

Atlantiques
Mati Diop, 2009, HD, OV FR OND, 16’
Het zweverige, korrelige Atlantiques vertelt de odyssee van enkele Senegalese vrienden die een levensgevaarlijke bootoversteek wagen. Melancholisch, mysterieus en urgent.