Film at Nova Dag 2

  • Nova

Gespreid over 4 dagen bieden Moussem en Nova een panorama van het werk van hedendaagse Senegalese cineasten en regisseurs uit de Senegalese diaspora. We kiezen voor autonoom gerealiseerd werk waaruit een grote kracht en creativiteit, en een grote dorst naar artistieke vrijheid spreekt.

19:00 Un transport en commun (Saint-Louis Blues) + Deweneti

Un transport en commun (Saint-Louis Blues)
Dyana Gaye, 2009, FR-SN, DCP, OV FR & ENG OND, 48’
gevolgd door ontmoeting met Dyana Gaye

"Un transport en commun" is een spannende musical met afwisselend dialogen, duetten, liedjes en balletten met een resem heel verschillende personages die op weg zijn naar Saint-Louis. Maar Dakar verlaten is een echt hindernissenparcours... Levendig en speels, grappig en teder, een echt juweeltje.

Deweneti
Dyana Gaye, 2006, FR-SN, DCP, OV FR & ENG OND, 15’
De zesjarige Ousmane verdient de kost met bedelen in het centrum van Dakar. Hij neemt zich voor om de kerstman een brief te schrijven. Deze internationaal bekroonde kortfilm is een krachtige fabel over opgroeien in armoede.

21:00 La maison bleue + The School of Mutants
gevolgd door ontmoeting met Hamedine Kane

La maison bleue
Hamedine Kane, 2020, BE,DCP, OV FR & ENG OND, 55’
La maison bleue is een intiem portret van Alpha, een charismatische kunstenaar die na tien jaar omzwervingen strandt in de jungle van Calais. Hij transformeert er zijn zelfgebouwde hut tot een levend kunstwerk. Te midden van de chaos en het politieke geweld delen Alpha en regisseur Hamedine Kane verhalen over hun thuisland en creëren een gedeelde ruimte voor poëtische expressie en verzet.

The School of Mutants
Hamedine Kane & Stéphane Verlet-Bottéro, 2019, BE, DCP, OV FR & ENG, 12’
Via een split screen, waar beelden van een barbaarse of verwoeste wereld in dialoog treden, gaan twee stemmen de confrontatie aan. Zijn de ruïnes tekenen van een ramp of van het anders mogelijke?