Film at Nova Dag 4

  • Nova

Gespreid over 4 dagen bieden Moussem en Nova een panorama van het werk van hedendaagse Senegalese cineasten en regisseurs uit de Senegalese diaspora. We kiezen voor autonoom gerealiseerd werk waaruit een grote kracht en creativiteit, en een grote dorst naar artistieke vrijheid spreekt.

17:00 Valdiodio N'Diaye, un procès pour l'histoire
Amina N'Diaye Leclerc, 2021, SN-FR, DCP, OV FR OND, 86’
gevolgd door een ontmoeting met Amina N'Diaye Leclerc

1962.Valdiodio N'Diaye, held van de Senegalese onafhankelijkheid, wordt er ten onrechte van beschuldigd samen met de voorzitter van de raad, Mamadou Dia, te hebben aangezet tot een staatsgreep. In deze rijke en fijnzinnig geconstrueerde documentaire komen rechtstreekse getuigen terug op een valse procedure, georkestreerd door President Senghor met de medeplichtigheid van Frankrijk.

19:00 La maison bleue + The School of Mutants

La maison bleue
Hamedine Kane, 2020, BE,DCP, OV FR & ENG OND, 55’
La maison bleue is een intiem portret van Alpha, een charismatische kunstenaar die na tien jaar omzwervingen strandt in de jungle van Calais. Hij transformeert er zijn zelfgebouwde hut tot een levend kunstwerk. Te midden van de chaos en het politieke geweld delen Alpha en regisseur Hamedine Kane verhalen over hun thuisland en creëren een gedeelde ruimte voor poëtische expressie en verzet.

The School of Mutants
Hamedine Kane & Stéphane Verlet-Bottéro, 2019, BE, DCP, OV FR & ENG, 12’
Via een split screen, waar beelden van een barbaarse of verwoeste wereld in dialoog treden, gaan twee stemmen de confrontatie aan. Zijn de ruïnes tekenen van een ramp of van het anders mogelijke?

21:00 Un transport en commun (Saint-Louis Blues)
Dyana Gaye, 2009, FR-SN, DCP, OV FR & ENG OND, 48’
"Un transport en commun" is een spannende musical met afwisselend dialogen, duetten, liedjes en balletten, en met een resem heel verschillende personages die op weg zijn naar Saint-Louis. Maar Dakar verlaten is een echt hindernissenparcours... Levendig en speels, grappig en teder, een echt juweeltje.