Soly Cissé – Hamedine Kane

  • De Markten

Soly Cissé – Hamedine Kane
De Markten
3 – 27 februari – di > zo 12:00 > 18:00 - gratis
Vernissage 03.02 – 18:00 > 21:00

SOLY Cissé
Solygraphie ou l’écriture de l’âme

In zijn tekeningen, sculpturen en neo-expressionistische schilderijen verkent Soly Cissé de relatie tussen traditie en moderniteit, mens en natuur, het spirituele en het profane. Zijn composities, gekenmerkt door dikke penseelstreken en intense kleurenpaletten, brengen een fantastisch, onrustbarend universum aan het licht waarin menselijke figuren, dieren en hybride wezens evolueren.
Cissé maakt via een complexe beeldtaal zichtbaar hoe globalisering en modernisering traditionele waarden en manieren van leven hebben uitgehold. De kunstenaar groeide op tijdens een periode van transitie en sociale en politieke onrust, en ziet zijn werk als een vorm van sociaal activisme.
Soly Cissé leeft een werkt in Dakar en stelde ondermeer tentoon in New York, Parijs, Londen, Keulen, Kaapstad en Tokio. Deze expo in samenwerking met BLAACKBOX biedt de gelegenheid om nieuw werk van zijn hand te ontdekken.

Hamedine Kane
Kunstenaar en regisseur Hamedine Kane leeft en werkt tussen Dakar en Brussel. In zijn praktijk zoekt hij landsgrenzen op als plaatsen van doorgang en transformatie, als een centraal element in de conceptie van een rondreizende identiteit. Hamedine’s films en beeldend werk werden ondermeer getoond in Londen, Dakar, Parijs, Mumbai, Taipei, Casablanca, Oslo, Lubumbashi en Brussel. Naast deze expo kan u zijn films ontdekken in het programma van Cinéma Nova.

Exils et devenir
Hamedine Kane

Hamedine Kane brengt ideeën rond ballingschap, omzwervingen en in beweging zijn in beeld. De intieme video's maken migranten zichtbaar en hoorbaar, en tonen de wijze waarop ze hun plek in de wereld innemen. De kunstenaar stimuleert ontmoetingen, gastvrijheid en begrip door een poëtische blik te werpen op hun veerkracht. Door zich te concentreren op de menselijke gevoelens, vijandigheden, verlangens, liefdes en conflicten die kenmerkend zijn voor relaties, stelt Kane voor om politieke tijd in te ruilen voor levenstijd.

The School of Mutants
Hamedine Kane & Stéphane Verlet-Bottéro

The School of Mutants is een collaboratief kunst- en onderzoeksplatform, in 2018 opgestart in Dakar door Hamedine Kane & Stéphane Verlet-Bottéro. Het startpunt is een onderzoek naar de rol van onderwijsinstellingen en academische utopieën in post-onafhankelijke natievormingsprocessen in Senegal en West-Afrika. The School of Mutants ontwikkelt zich als een nomadisch project dat ruimtes wil activeren voor de productie, overdracht en pluralisering van kennis op een niet-hiërarchische manier, in samenhang met sociaal-culturele, ecologische en esthetische mutaties van het reële.
De installatie in de vorm van archieven, beeldhouwwerken, textiel- en audioinstallaties en een videotriptiek tussen documentaire en futuristische speculatie, zet de vergeten, ephemere pedagogische ervaringen en hun bijdrage tot hedendaagse beschouwingen over onderwijs onder spanning.

Stéphane Verlet-Bottéro is kunstenaar, ecoloog en curator. In zijn praktijk ontwikkelt hij momenten van collectief onderwijs en actie die verankerd zijn in plaatsen in verandering. Hij creëert assemblages, werk in de openbare ruimte en multimedia-installaties.